Waarom is een gietvloer een goede keuze?

De vloer in je woonkamer, slaapkamer, keuken of andere ruimte in je woning kun je op verschillende manieren ‘bekleden’. Tot ver in de jaren 90 kozen veel mensen voor tapijt. Tapijt heeft een aantal voordelen. Het is lekker warm en het isoleert warmte erg goed. Maar er zijn ook flinke nadelen. Tapijt slijt namelijk veel sneller dan andere soorten vloeren. Daar komt bij dat tapijt vaak lastig schoon te houden is, zeker wanneer het een aantal jaren ligt. De levensduur van tapijt is dan ook veel korter dan van andere soorten vloeren.

Kan ik zelf een nieuwe vloer leggen?

Als je een beetje handig bent dan is het zeker mogelijk om zelf een vloer te leggen. Voor sommige vloeren moet de ondervloer worden geëgaliseerd. Let hier wel op voordat je aan de slag gaat. Als de ondervloer niet wordt voorbereid is de kans aanwezig dat je geen garantie hebt als er iets niet in orde blijkt met je vloer. Kies je voor plavuizen of een houten vloer dan is egaliseren vaak aan te raden. Als je een gietvloer wilt leggen dan is egaliseren niet nodig, tenzij er sprake is van grote oneffenheden. De gietvloer vangt kleine verschillen in de vloer immers op.

Kies voor een goede afwerking

Als je een gietvloer hebt gelegd dan kun je deze extra beschermen met een coating. Hierdoor wordt de vloer vuilafstotend en gaat hij langer mee. Je kunt kiezen voor doe het zelf vloercoating. Deze breng je gelijkmatig aan over de vloer nadat deze is gelegd. Houd er wel rekening mee dat de coating laag goed moet kunnen drogen. Houd de droogtijd die op de verpakking staat goed in acht, zo voorkom je beschadigingen in de coating laag. Breng de coating in de goede richting aan, na afloop moet je de kamer kunnen verlaten zonder dat je over je net behandelde vloer hoeft te lopen.

Waar wordt epoxy nog meer voor gebruikt?

Voor een gietvloer wordt meestal epoxy gebruikt. Dit materiaal is flexibel en het is in tientallen kleuren verkrijgbaar. Epoxy wordt ook gebruikt voor resin art, een moderne kunstvorm waarbij de epoxy giethars in bepaalde vormen wordt gegoten om er op die manier mooie designer objecten van te maken. Werken met resin art is een prima manier om te leren werken met epoxy, voordat je je waagt aan het leggen van een vloer in je woonkamer. Giethars voor resin art kun je ook gewoon kopen bij een winkel die gietvloeren levert.

Maak een planning voor je nieuwe vloer

Ga je een nieuwe vloer aanleggen, maak dan een goede planning. Als de vloer moet worden geëgaliseerd dan moet dat uiteraard eerst. De egalisatie moet minstens 1 tot 2 etmalen drogen voordat je de vloer kunt aanbrengen. Ook een gietvloer moet weer drogen. Wil je ook vloerverwarming aanleggen dan moet de dekvloer hiervoor worden gefreesd, ook dit moet worden gepland. Tot slot wil je misschien een vloercoating aanbrengen. Als ook de coating gedroogd is dan is je vloer klaar en kun je deze volledig belasten.

Geplaatst in: page