Wat zijn Backlinks en waarom zijn ze belangrijk?

Inleiding

In het huidige digitale tijdperk, waarin alles online lijkt te gaan en bedrijven en individuen altijd op zoek zijn naar manieren om hun concurrentie in de digitale sfeer te verslaan, is het voor zowel beginners als experts vanzelfsprekend om SEO (zoekmachine optimalisatie) te onderzoeken, omdat het een op zichzelf staand essentieel onderdeel is dat u helpt hoger te scoren in Google-zoekopdrachten.

SEO is een complexe strategie die bestaat uit verschillende cruciale onderdelen om te overwegen, waarvan “Backlinks” dienen als een startstrategie die u helpt meer verkeer naar uw website te trekken.

Backlinks zijn cruciaal voor SEO succes omdat ze de hoeksteen zijn van Google’s page rank algoritme. In onafhankelijke SEO-studies is aangetoond dat backlinks een gunstige invloed hebben op organische zoekprestaties. Een ander belangrijk punt om te onthouden over inkomende links is dat ze link equity of backlink autoriteit doorgeven van de ene website naar de andere.

In dit artikel bespreken we alles wat u moet weten over het begin van SEO-strategieën “Backlinks.” Dus als u een bedrijfseigenaar bent op zoek naar manieren om meer verkeer naar uw website te trekken, of een interim SEO specialist op zoek naar een opfrisser of leren om links van hoge kwaliteit te creëren; stay tuned, want we gaan het volgende behandelen;

 • Wat zijn backlinks?
 • Waarom zijn ze zo belangrijk?
 • Hoe verdien je backlinks?
 • Soorten backlinks
 • Wat maakt een goede backlink?
 • Hoe giftige backlinks verwijderen?
 • Wat is een backlink?

Een backlink is een link die tussen de websites wordt gemaakt om de ene website aan de andere te koppelen. Eenvoudiger gezegd, een link van uw website/webpagina/landingspagina die u op een andere website plaatst, en wanneer iemand op die link klikt, brengt het hem naar uw website. Backlinks worden ook wel inkomende links of externe links genoemd, omdat ze het verkeer van een andere website naar jouw website trekken.

Maar net als bij elk ander spel moeten we de regels en de onderliggende mogelijkheden van linkbuilding begrijpen om het verkeer van de andere bronnen te winnen. De kwaliteit van de geplaatste backlinks speelt een vitale rol in het opleveren van het gewenste resultaat. Enkele van de basisregels die in overweging moeten worden genomen bij het creëren van een backlinkstrategie zijn de volgende;

 • De kwaliteit van de pagina waarnaar de link verwijst
 • De inhoudelijke kwaliteit van de gelinkte pagina
 • De relevantie van de inkomende link
 • Maak contextuele backlinks; ze moeten relevant zijn voor uw onderwerp of aanvullende informatie geven over uw gespreksonderwerp.

Belang van backlinks voor SEO

Het creëren van backlinks naar uw website verhoogt de kwaliteit van uw SEO. Bovendien helpen ze de zoekmachine onderscheid te maken tussen de websites die waardevolle backlinks en inhoud van hoge kwaliteit bieden. Bijgevolg rangschikken Google en andere zoekmachines dergelijke websites hoger dan andere.

Drie primaire resultaten die u met backlinks kunt bereiken zijn;

 • Hogere ranking
 • Verbeterde vindbaarheid
 • Verhoogd Verwijzingsverkeer
 • Hogere rangschikking

Backlinks worden door zoekmachines zoals Google gezien als een blijk van vertrouwen. In het algemeen geldt: hoe meer stemmen uw webpagina’s krijgen, hoe groter de kans dat ze een plaats krijgen in relevante zoekopdrachten.

Organisch zoekverkeer is aanzienlijk gecorreleerd met het aantal backlinks van unieke websites (verwijzende domeinen).

SEO helpt uw website hoger te scoren in de zoekmachine, zodat meer mensen hem kunnen vinden als ze zoeken naar specifieke termen. U kunt meer verkeer naar uw websites trekken door backlinks te creëren van gezaghebbende websites, hetzij van de sites die naar u verwijzen, hetzij van zoekmachines.

Verbeterde vindbaarheid

Zoekmachines ontdekken nieuw materiaal door terug te keren naar eerder bezochte pagina’s om nieuwe links te vinden.

Omdat zoekmachines vaker terugkeren naar populaire pagina’s dan naar minder populaire, kunnen ze uw inhoud sneller vinden als u backlinks ontvangt van bekende pagina’s.

Eenvoudig gezegd, hoe meer backlinks uw site heeft, hoe groter de kans dat hij bij de eerste paar resultaten staat. U kunt meer gericht verkeer naar uw site brengen als u een hogere paginarank in de zoekmachineresultaten hebt.

Verhoogd verwijzingsverkeer

Backlinks worden gebruikt om gebruikers naar nuttige sites te leiden. Daarom zijn ze klikbaar. U krijgt verwijzingsverkeer wanneer iemand op een link naar uw website klikt.

Het belangrijkste is dat backlinks kunnen helpen bij de promotie van uw bedrijf. Mensen zullen eerder in uw goederen of diensten geloven als ze links vinden van betrouwbare bloggers of websites. Dit komt omdat ze de mensen vertrouwen die uw expertise promoten of in dit geval de backlink van uw website hebben. U kunt gebruik maken van de invloed van anderen en uw bedrijf adverteren via backlinks.

Wat maakt een goede backlink?

Houd bij het onderzoeken van uw backlinkprofiel in gedachten dat niet alle inkomende links dezelfde resultaten opleveren in de SEO ranking. Hier zijn de zes belangrijkste factoren die de kwaliteit en bruikbaarheid van uw backlinkprofiel beïnvloeden.

 • Relevantie
 • Autoriteit
 • Verkeer
 • Plaatsing
 • Volgen vs. niet volgen
 • Ankertekst
 • Relevantie

Een backlink van hoge kwaliteit moet in de eerste plaats relevante inhoud hebben. Een reden hiervoor is dat uw bezoeker eerder geneigd is op een relevante link te klikken.

Als u bijvoorbeeld een architectuurwebsite hebt, is het zinvol als u een link krijgt van een bouwwebsite of eventueel een timmerleverancier. Het geeft een signaal aan zoekmachines dat anderen instaan voor het stuk inhoud op uw site. Het impliceert dat iedereen die hout zoekt om een huis te restaureren of te bouwen bijna zeker de diensten van een architect nodig heeft.

Autoriteit

Een andere factor die bijdraagt tot een backlink van hoge kwaliteit is de betrouwbaarheid van de site. Een van de voordelen van het huidige internet is dat iedereen zijn werk kan publiceren, maar helaas is niet elke bron betrouwbaar, vooral niet als je kwaliteitslinks nodig hebt.

Websites van hoge kwaliteit hebben normaal gesproken meer “authority backlinks” en bieden meer waarde (link equity) dan anders.

Kwaliteitslinks worden door zoekmachines gebruikt om uw pagina als gezaghebbend te bestempelen. Wanneer websites met goede inhoud links hebben van andere hoogwaardige websites, waarderen zoekmachines dat.

Verkeer

Voordat u overweegt backlinks te gebruiken om uw waardering te verbeteren, moet u bedenken dat deze links vooral bedoeld zijn om bezoekers van een andere website naar de uwe te leiden, wat voor zoekmachines werkt als een signaal om te weten welke backlinks door het publiek worden gewaardeerd.

Als gevolg daarvan houdt Google die websites in hogere rangen waar het verkeer naartoe gaat en hun gewenste informatie vindt. Volg uw verkeer met Google Analytics.

Plaatsing

Sommige links op webpagina’s hebben waarschijnlijk meer autoriteit dan andere, omdat mensen eerder geneigd zijn prominent geplaatste links te bezoeken. De belangrijkste reden waarom links in het midden van de inhoud waardevoller zijn dan die in de voettekst van de inhoud, is dat gebruikers er zelden op klikken vanwege de lagere zoekzichtbaarheid.

Follow vs nofollow

Hoewel de No follow tags de rankings van de verbonden website kunnen beïnvloeden, doen ze dat zelden.

Omdat linkbuilding tijd en werk vergt, is het beter om je te richten op het verkrijgen van follow links. Als u een Nofollow link verkrijgt, maak er dan geen groot probleem van, want het kan nog steeds nuttig zijn voor SEO doeleinden.

Ankertekst

De klikbare woorden of zichtbare tekens waaruit een backlink bestaat, worden ankertekst genoemd. Dit zijn woorden/zinnen die meestal in een blauw onderstreepte kleur worden weergegeven als hyperlinks.

Google beweert dat ankertekst een invloed heeft op rankings.  Een exact match ankertekst is een trefwoord dat het onderwerp van de pagina weergeeft. Bijvoorbeeld; een exact match ankertekst in een link naar deze pagina zou “backlinks” zijn.

Backlinks verdienen

Wanneer mensen uw materiaal vinden via zoekmachines zoals Google, sociale media, of mond-tot-mondreclame, kiezen ze ervoor om ernaar te linken. Verdiende inkomende links zijn organisch.

Maak echt nuttige inhoud waar anderen naar willen linken om je kansen op meer backlinks te vergroten.

Backlinks creëren

Dit is wanneer u handmatig de links van uw website naar andere websites toevoegt. Mogelijk moet u bestaande hyperlinks naar uw website dubbel controleren. Voordat u probeert meer backlinks toe te voegen, bedenk dan eerst hoe effectief de backlinks zijn die u al heeft.

Denk bij het creëren van backlinks aan het volgende

Zorg ervoor dat de specifieke links van uw website allemaal uniek zijn. Om erachter te komen of uw site aanvaardbare SEO-zoekwoorden gebruikt, voert u onderzoek uit naar de doelzoekwoorden of voert u een site-audit of een backlink-audit uit.

Het is raadzaam om doelzoekwoorden te gebruiken in plaats van algemene termen.

Link uw website naar een website met soortgelijke inhoud of een verwante niche. Zo weet u dat degene die op de gerelateerde backlink heeft geklikt al geïnteresseerd is in het product of de dienst die u aanbiedt.

Backlinks opbouwen

Wanneer u contact opneemt met andere site-eigenaren, redacteuren of webmasters en hen vraagt een link naar uw pagina te plaatsen, probeert u backlinks op te bouwen. Om dit te laten slagen heb je een duidelijk waardevoorstel nodig. Dit is waar een link-building strategie om de hoek komt kijken.

Gastbloggen

Een veelgebruikte methode om backlinks te verkrijgen is het schrijven van gastberichten op andere blogs en websites. De links die je ontvangt via gastposten geven je organisch verkeer zeker een boost.

Gebroken Link Bouwen

Het vinden van relevante dode links op andere sites en hen contacteren om jouw werkende link als vervanging aan te bevelen.

Zoek Bloggers

Neem contact op met beïnvloeders in uw vakgebied en vraag hen om over uw bedrijf of dienst te posten op hun site of sociale handlers met een backlink naar uw website.

Publiceren in online directories

Artikelen maken en deze indienen bij online directories is een andere aanpak om backlinks naar uw website te verkrijgen. Veel webmasters zullen u toestaan om artikelen op hun website te plaatsen als uw stuk inhoud relevant is voor hun industrie. Sommige laten je zelfs je artikelen gratis publiceren.

Ongelinkte vermeldingen

Vraag dat niet-gelinkte verwijzingen naar uw merk klikbaar worden gemaakt door contact op te nemen met de auteur.

Soorten backlinks en hun impact

Er zijn twee soorten backlinks die onze SEO helpen verbeteren:

Nofollow

Een Nofollow link instrueert zoekmachines dat een link moet worden genegeerd, het geeft geen link equity door. Deze externe links delen geen informatie van de ene website naar de andere. Daardoor helpen ze je meestal niet om je zoekrang of zichtbaarheid te verbeteren. In 2019 kondigde Google aan het Nofollow-kenmerk te evolueren als middel om webmasters extra manieren te bieden om de aard van links te identificeren.

Dofollow

Deze links zijn de meest gewenste backlinks. Houd gewoon in gedachten dat links van gerenommeerde websites het meest waardevol zijn en u helpen de zoekmachine rankings te verhogen.

Bepaalde do-follow links worden echter als giftig beschouwd. Deze links worden verkregen door de servicevoorwaarden van zoekmachines te schenden of door dubieuze websites te bezoeken.

Google kan uw site hierdoor bestraffen of zelfs de-indexeren. Het is belangrijk om te onthouden dat de kwaliteit van backlinks bepaalt waar je scoort; niet de kwantiteit.

Geplaatst in: page