Ergonomisch werken doe je zo

Door de ontwikkelingen van de online markt is het tegenwoordig erg makkelijk geworden te starten als ZZP’er. Steeds meer studenten starten naast hun studie een bedrijfje op om extra geld te verdienen als online marketeer of iets dergelijks. ZZP’ers werken vaak met hun laptop op schoot of even snel aan de keukentafel. Deze (werk)plekken zijn over het algemeen niet ergonomisch ingericht waardoor zij al snel lichamelijke klachten krijgen. Het belang van ergonomie is voor veel studenten nog niet bekend en zij hechten hier dus weinig waarde aan. Met een paar kleine handige ezelsbruggetjes kan je controleren of je in de juiste houding aan het werk bent.

1.      Het instellen van je stoel

Je begint met het instellen van je stoel. De hoogte van je stoel is correct ingesteld wanneer je voeten recht op de grond staan en de hoek van je knie 90 graden is. De rugleuning moet precies in de holling van je steun geven en verder moet je lichaam zoveel mogelijk van je lichaam recht zijn. Zo ook de hoek van je elleboog.

2.      Het instellen van je bureau

Zodra je stoel goed staat ingesteld, kan je het bureau gaan aanpassen. Het bureau moet dezelfde hoogte hebben als de armleuning van de stoel. Zo kan je arm vanaf de leuning zonder rare bochten bij het toetsenbord en muis.

3.      Het instellen van je scherm

Als laatst kan je beginnen met het instellen van je scherm, toetsenbord en muis. De bovenkant van het beeldscherm moet ongeveer op ooghoogte zodat je nek in een rechte lijn kan blijven. Plaats het toetsenbord plat en zorg dat de muis en het toetsenbord zo dicht mogelijk bij het lichaam liggen. Als laatst plaats je het beeldscherm op armlengte van je af. Als je werkt met een laptop is het erg belangrijk dat je een laptopstandaard koopt om je laptop op te zetten. Als je laptop op je bureau staat is kijk je te veel naar beneden en krijg je nekklachten.

Door dit stappenplan te volgen weet je zeker dat je ergonomisch gezien goed achter je bureau zit en geen last van lichamelijke klachten zal krijgen.