Wat doet een waterpomp

Waterpomp is de collectieve naam voor een grote groep pompen. Onder deze collectieve naam vallen onder andere: de beregeningspomp, de dompelpomp, de tuin waterpomp, de vuilwaterpomp en de hydrofoorpomp. Je kunt deze pompen gebruiken om water aan te voeren, om water af te voeren en om bijvoorbeeld de druk in leidingen te verhogen.

Elke soort waterpomp heeft hun eigen doel. Waterpompen worden veel gebruikt in gebieden waar water blijft staan, zoals bijvoorbeeld kelders of stukken land of tuin.

Dompelpompen worden geplaatst in het water. Ze worden vaak gebruikt om bijvoorbeeld kelders die volgelopen zijn te draineren. Er zit dan ook een verschil tussen dompelpompen die alleen schoon water kunnen wegpompen en dompelpompen die vuil water (met zand en grond) kunnen wegpompen. De dompelpompen hebben aan de onderkant een aanzuigvlak, waarmee het water direct in de pomp gezogen wordt. Vervolgens zal het water via het pomphuis naar de persaansluiting lopen en op die manier kan het water de pomp weer verlaten.

Beregeningspompen en tuinpompen worden vooral gebruikt om water uit bijvoorbeeld een sloot of meer op te halen. Hiermee kun je vervolgens je tuin of land mee besproeien. De tuinpomp bestaat uit pompwaaiers die ervoor zorgen dat het water met een bepaalde druk uit de pomp geperst kan worden.

Hydrofoorpompen zijn drukverhogende en zelfaanzuigende pompen die water uit een externe bron zuigen. Deze pompen worden vooral gebruikt om het druk in water leidingen te verhogen, maar ook voor het beregenen voor tuinen. Ook kan deze pomp gebruikt worden om je wasbakken, wasmachines en toiletten te voorzien van water. Het grote verschil tussen de tuinpomp en de hydrofoorpomp is dat een hydrofoorpomp een tank heeft waar het water in opgeslagen wordt.

Je kiest dan ook voor een hydrofoorpomp als je je tuin handmatig wil beregenen met bijvoorbeeld een handpistool. Voor binnenshuis is de hydrofoorpomp ook geschikter dan een tuinpomp.